Hoe vermijd je geuren in de luieremmer?

baby sitting beside white sheep plush toy

Suke Tran op Unsplash

Tim Forster op 1 januari 2016

Vele vrouwen vinden de geur van een baby onweerstaanbaar. Elk van ons die ooit een baby heeft vastgehouden kent waarschijnlijk wel die specifieke, zoete, karamelachtige babygeur. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien gebleken dat de geur van baby’s het brein van vrouwen stimuleert. Het zou een biologische reactie zijn, waardoor de moeder-kind relatie wordt versterkt.

Top 5 luieremmers van november 2022

Maar laat ons eerlijk zijn: een baby brengt ook heel wat vieze geurtjes met zich mee. We kennen allemaal wel de zure geur van opgerispte melk in een slabbetje of de geur van een vieze, volle luier. Dat heeft echt wel niets meer met suiker en karamel te maken.

Voor vieze slabbetjes laat je de wasmachine op volle toeren draaien. Als je geen wasbare luiers gebruikt, moet je voor vieze wegwerpluiers een andere, doeltreffende oplossing vinden. Je kan deze uiteraard kwijt in de vuilnisbak. Maar een betere en nettere oplossing is de luieremmer.

Een luieremmer is een speciaal ontworpen tijdelijke bewaarplaats voor vieze luiers. Er bestaan verschillende soorten. Sommige luieremmers werken met een cassette- en navulsysteem, andere luieremmers hebben een speciaal ontworpen luchtdicht afsluitsysteem. Het idee van beide soorten luieremmers is echter hetzelfde: vieze geuren in de kamer vermijden. Het speciaal ontworpen systeem van deze emmers vermijdt op een doeltreffende manier dat de indringende geur van een vieze luier zich door de kamer verspreidt. Dit betekent echter niet dat alle geurproblemen hiermee van de baan zijn. Veel luieremmers zijn gemaakt van een soort kunststof. Eén van de nadelen van kunststof is dat het geurtjes absorbeert waardoor de luieremmer zelf gaat stinken.

Om deze vieze geuren van de luieremmer te vermijden bestaan er verschillende trucjes:

  • De meest voor de hand liggende manier om te vermijden dat een luieremmer gaat stinken, is natuurlijk de emmer regelmatig schoon te maken. Zorg ervoor dat je de luieremmer minstens éénmaal per week schoonmaakt, zo heeft de vieze geur van de luiers de kans niet om in de kunststof door te dringen. Doe dit met een sopje van een sterk geurend en efficiënt schoonmaakmiddel, eventueel in combinatie met een ontsmettingsmiddel.
  • Zorg er ook voor dat de luieremmer niet op een warme plaats staat. Vermijd daarom de luieremmer naast een verwarmingselement te plaatsen. Een luieremmer naast een raam plaatsen waar er sterk zonlicht doorheen komt is ook af te raden. Wanneer de kunststof opgewarmd wordt, neemt die immers vlugger geuren op.
  • Een luieremmer moet uiteraard ook regelmatig geledigd worden. Wacht geen week vooraleer je de luieremmer leegmaakt. Doe dit om de twee tot drie dagen. Vooral als er veel poepluiers in de emmers gegooid worden, is het belangrijk de luieremmer heel regelmatig leeg te maken.
  • Koop een luieremmer altijd nieuw. Elke kersverse ouder weet dat een hele babyuitzet heel veel geld kost. Daarom ook worden er op allerhande tweedhandssites veel gebruikte babyspullen aangeboden. Bedjes, boxen, kinderwagens, wiegjes of speelgoed kan je gerust tweedehands kopen maar bespaar liever niet op de aankoop van een nieuwe luieremmer. Hoe netjes deze ook werd schoongemaakt door de vorige gebruikers, de geur van oude luiers kleeft hier meestal nog aan vast.
  • Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg er ook voor dat je het deksel van de luieremmer altijd goed sluit. Bij luieremmers met een cassette is dit risico niet zo groot want die doe je meteen dicht, anders valt de luier niet in de emmer. Bij luieremmers met een luchtdicht afsluitsysteem kan het echter wel eens gebeuren dat je vergeet het deksel weer dicht te doen waardoor de vieze geuren toch nog ontsnappen. Let hier dus goed op!
  • Om de doordringende geur van een poepluier te vermijden in een luieremmer kan je deze ook eerst in een geparfumeerd zakje doen vooraleer je deze in de luieremmer gooit. Een vieze geur verdoezelen met een andere overheersende geur werkt trouwens altijd goed. Je kan bijvoorbeeld ook een wc-verfrisser onder je luieremmer leggen of een geurbuideltje in de luieremmer hangen.
  • Let er tenslotte ook op uit welk materiaal een luieremmer gemaakt is. Tegenwoordig bestaan er ook luieremmers van gepoedercoat staal. Dit absorbeert geen vieze geurtjes waardoor de vieze geur die uit de luieremmer komt beperkt blijft. Voor een goede hygiëne is het echter aan te raden ook deze soort emmer regelmatig schoon te maken met een ontsmettend product.

Voor vele ouders is de geur van een luieremmer vaak een struikelblok om er één aan te schaffen. Met bovenstaande tips kan je echter de geur van een luieremmer vermijden. De nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen. Noch de kersverse mama die maar enkele uurtjes slaap per nacht heeft met een baby, noch de trotse papa die kost wat kost zijn steentje wilt bijdragen vinden het leuk om midden in de nacht op zoek te gaan naar de vuilnisemmer op het terras. De aankoop van een luieremmer is en blijft dus een goede investering.

Hoewel het idee van een luieremmer het voorkomen van geuren is, komt na enige tijd toch een onaangename geur uit de bak. In dit artikel krijg je enkele tips over hoe je dit kunt voorkomen.

Nog meer tips om een luieremmer schoon te houden

Vermijd warme plaatsen

Als het mogelijk is, moet je voorkomen dat de luieremmer op zeer warme plaatsen staat. Zoals naast een radiator of gebieden met sterk zonlicht. Het verwarmen van het kunststof bevordert de opname van geuren vanuit de luieremmer.

Regelmatig wassen helpt

Een andere manier om geuren te voorkomen: was de luieremmer regelmatig. Idealiter moet de luieremmer minstens een keer per week schoongemaakt worden. Zo zullen de vervelende geurtjes minder snel aan het kunststof vastkleven.

Leeg de luieremmer vaak

De luieremmers moet op zijn minst om de twee dagen worden geleegd, ook al is hij nog niet helemaal vol. Als de luiers langer dan vijf of zes dagen blijven liggen, dan is het geen wonder dat de luieremmer gaat ruiken.