Wat hoort er in een luiertas?

baby sitting beside white sheep plush toy

Suke Tran op Unsplash

Tim Forster op 4 oktober 2017

Elke ouder zal het vast wel weten: met een baby in huis kan je niet meer zomaar onbezorgd en onvoorbereid de deur uitgaan. Een baby kan onderweg extra verzorging nodig hebben, kan heel grote honger krijgen, zal zich na een tijdje ongetwijfeld gaan vervelen en maakt soms ook wel eens iets vies. Een handig hulpmiddel om met je kleine spruit op stap te gaan is een luiertas. Dit is een tas, meestal in vrolijke of schattige kleuren, waarin je alle zaken kan stoppen die je nodig kan hebben als je met je baby of peuter de wijde wereld intrekt.

Een luiertas kan je helemaal volproppen met allerlei zaken die je tijdens je uitstapje misschien nodig zal hebben, maar de inhoud van een luiertas kan je ook op een rationelere en praktische manier samenstellen.

Hydrofiele luiers of doekjes

Hydrofiele luiers zijn, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, geen luiers, maar multifunctionele doekjes. Meestal zijn deze gemaakt van zacht katoen en dus bijzonder comfortabel voor je baby. Een ander voordeel van hydrofiele luiers is dat deze heel snel vocht absorberen en snel drogen.

Voedingsschort

Vooral als je borstvoeding geeft, is het handig om een voedingsschort mee te nemen in de luiertas. Een hongertje is zo gestild als je baby comfortabel en beschermd eventjes kan drinken bij mama. Voor baby’s die flesvoeding krijgen is een voedingsschort echter ook heel aangenaam. Zo kunnen ze immers dicht tegen mama aangeleund en beschermd tegen nieuwsgierige blikken optimaal van hun flesje genieten.

Slabbetjes

Vergeet vooral ook niet een of meerdere slabbetjes in de luiertas te stoppen. Je wilt immers niet dat je kleintje na het eten met vieze kleertjes verder op stap moet.

Een doos met luierdoekjes

Zorg ervoor dat je altijd een doos met luierdoekjes in de luiertas stopt. Deze komen niet alleen goed van pas als je kleintje een vieze luier heeft en je zijn of haar billetjes moet schoonmaken, maar je kan deze net zo goed gebruiken voor andere ongelukjes.

Speelgoed

Ongetwijfeld zal je kleintje genieten van alles wat te beleven valt op jullie uitstap. Een hele dag rondkijken en bewonderd worden door voorbijgangers, zal je kleine spruit na verloop van tijd echter gaan vervelen. Om te vermijden dat je baby of peuter na een tijdje gaat jammeren, kan je gerust ook wat kleine spulletjes in de luiertas stoppen om verveling tegen te gaan. Een stapeltje blokjes, een bijtring, een plastic boekje, enz. ...

Wegwerpluierzakjes

Als je baby of peuter een vieze luier heeft tijdens jullie uitstap, moet je er uiteraard ergens mee blijven. De vieze luier zomaar in een openbare vuilnisbak gooien of in het toilet van het plaatselijke restaurant laten liggen, kan voor heel wat geurhinder zorgen en is bovendien niet hygiënisch en netjes. Zorg er dan ook voor dat je altijd een paar wegwerpluierzakjes in de luiertas hebt zitten.

Thermosfles en babyvoeding

Geef je je kleintje geen borstvoeding, neem dan in de luiertas ook een thermosfles mee en een flesje met babyvoeding. Zo kan je je kleine spruit op zijn wenken bedienen als hij of zij honger krijgt.

Luiers

Wat is een luiertas zonder luiers? Vergeet vooral geen extra luiers in je luiertas te stoppen. Maar daar had je vast al aan gedacht!