Tim Forster op 2 oktober 2018
Luieruitslag, ook wel luiereczeem of luierdermatits genoemd is een aandoening waar vrijwel alle baby’tjes wel eens mee te maken krijgen. Deze luieruitslag is niet gevaarlijk, maar je baby kan er wel behoorlijk last van hebben en erge luieruitslag kan heel pijnlijk zijn. Je arme kleintje kan je natuurlijk niet vertellen wat er mis is en deze pijnlijke billetjes kunnen je baby dan ook behoorlijk prikkelbaar maken. Een baby met luieruitslag heeft een geïrriteerde en rode huid in de hele luierzone; de binnenkant van de dijen, de billetjes en de geslachtsdelen. Is de luieruitslag al vergevorderd dan ontstaan er ook rozerode bultjes en blaasjes die zich ook in de huidplooien gaan ontwikkelen. Luieruitslag die niet tijdig behandeld wordt, kan leiden tot een schimmelinfectie.
Hoe ontstaat luieruitslag?
Een babyhuidje is heel gevoelig en raakt makkelijk geïrriteerd door het vocht dat zich opstapelt in de luier. De combinatie van deze vochtige omgeving, te langdurig contact met urine en ontlasting en de wrijving van de luier maken deze irritatie nog erger.
Wat kun je doen tegen luieruitslag?
Neem eerst en vooral maatregelen om luieruitslag te voorkomen:
- Vochtabsorberende wegwerpluiers met een beschermende laag houden vocht beter vast dan katoenen luiers, waardoor de billetjes van je baby niet zo lang in contact blijven met het vocht. Is je baby gevoelig aan luieruitslag, ga dan bij voorkeur voor wegwerpluiers. Wil je toch katoenen luiers gebruiken zorg er dan voor dat je deze altijd goed naspoelt. Waspoeders en vooral wasverzachters bevatten immers stoffen die de huid van je baby nog meer kunnen irriteren. Azijn toevoegen aan het spoelwater helpt meestal om zeepresten helemaal uit de luiers te verwijderen.
- Omdat een van de redenen van luieruitslag de opeenhoping van vocht is, is het belangrijk om de luier van je kleintje regelmatig te verschonen. Pasgeboren baby’tjes moeten eigenlijk om het uur een schone luier krijgen. Is je baby’tje al wat ouder, dan kun je de luier gerust om de 3 tot 4 uur verschonen. Trek je baby zeker na elke maaltijd een schone luier aan en als je baby geplast of gepoept heeft.
- Als je je kleintje een verse luier aantrekt, maak de billetjes dan altijd schoon met een washandje met lauw water. Eventueel kun je ook een neutrale en parfumvrije zeep gebruiken, maar als het even kan is het beter om dit te vermijden. Gebruik zeker niet dagelijks geparfumeerde doekjes! Dep de billetjes van je baby zachtjes droog. Pas als je zeker bent dat de billetjes goed droog zijn, kun je een nieuwe luier aantrekken.
- Vroeger werd vaak talkpoeder gebruikt om de billetjes van een baby droog te houden, maar ondertussen is bewezen dat dit de natte huid eigenlijk niet beschermt. Bovendien kan de combinatie van vocht en talkpoeder een voedingsbodem vormen voor micro-organismen die dan weer de irritatie erger maken.
Heeft je baby toch luieruitslag, behandel deze dan zo vlug mogelijk om te vermijden dat er schimmelinfecties ontstaan.
- De belangrijkste boodschap is je kleintje zo vaak mogelijk verschonen en de billetjes droog houden. Als het even kan, laat je baby dan een tijdje zonder luier liggen.
- Eventueel kun je een waterwerende zalf aanbrengen op de billetjes. Deze zalven zijn gemaakt op basis van witte vaseline of zinkoxide.
- Helpen deze maatregelen niet, ga dan langs bij de dokter. Deze kan vaststellen of je kleintje een hardnekkige infectie heeft opgelopen en hiervoor medicatie voorschrijven.