Tim Forster op 1 februari 2016
De dag van vandaag zijn herbruikbare luiers weer helemaal in. Ouders kiezen om verschillende redenen voor wasbare luiers.
Eerst en vooral zijn wasbare luiers beter voor de billetjes van de baby. De huid van een baby’tje kan heel gevoelig zijn. Eigenlijk is het daarom geen goed idee deze 24 uur per dag te verpakken in een plastic luier. Ook wij, als volwassenen, hebben graag iets op de huid dat zacht aanvoelt. Bij baby’s is dit niet anders. Een wasbare luier is veel aangenamer om te dragen.
Wasbare luiers zijn ook beter voor de portemonnee. Er bestaan natuurlijk goedkopere en duurdere luiermerken. Laat ons even een rekensommetje maken aan de hand van een gemiddelde kostprijs van 0,50 Euro per luier. Wanneer je weet dat een baby ongeveer 6 luiers per dag nodig heeft, dan kom je per maand aan een kleine 100 Euro voor 1 baby. Dit is enkel de kostprijs van de luier. Bij dit bedrag zijn de kosten van het wegwerpen zelf nog niet inbegrepen. Ook de prijs van de vuilniszakken moeten hier nog bijgerekend worden. En laat ons eerlijk zijn, de dag van vandaag zijn die echt niet goedkoop. Wasbare luiers zijn vaak duurder in aankoop, maar je kan ze wel gebruiken tot de baby “uit de luiers is”.
Ook het milieu heeft baat bij het gebruik van wasbare luiers. Eerst en vooral beperk je het productieproces en ten tweede produceer je niet zoveel afval meer als je wasbare luiers gebruikt. Minder afval komt het milieu altijd ten goede.
Tenslotte heeft onderzoek ook uitgewezen dat peuters vroeger zindelijk worden als ze wasbare luiers dragen.
Heel wat redenen dus om voor wasbare luiers te kiezen. Maar hoe ziet zo’n wasbare luier er nu precies uit. Je hoeft je echt geen volle waslijn katoenen doeken meer voor te stellen als je denkt aan wasbare luiers.
Wat zijn wasbare luiers?
Er bestaan eigenlijk 3 soorten wasbare luiers:
Bij wasbare luiers kan je als extra bescherming ook een inlegdoekje gebruiken. Bij het verschonen neem je dan gewoon het inlegdoekje weg. Deze inlegdoekjes zijn papieren, biologisch afbreekbare doekjes die je door de wc kan spoelen. Je hebt dus geen verzameling meer van vieze poepluiers.
Waarom is een luieremmer onontbeerlijk voor ouders die hun baby's wasbare luiers laten dragen?
Vieze luiers blijven natuurlijk vies. Of het nu gaat over wegwerpluiers of wasbare luiers: je moet er ergens mee blijven. Ook wasbare luiers moet je kunnen verzamelen tot het “wasdag” is. Een luieremmer is hiervoor dan ook de perfecte oplossing. Uiteraard is het niet mogelijk om deze luiers te verzamelen in een luieremmer met cassette systeem . In deze luieremmer worden de vieze luiers immers afzonderlijk verpakt om later in de vuilniszak te gooien. Voor wasbare luiers is een luieremmer met een luchtdicht afsluitsysteem ideaal.
Een extra voordeel van wasbare luiers is dat de luieremmer minder vlug zal stinken. De inlegdoekjes van de poepluiers moet je immers niet in de luieremmer verzamelen. Je spoelt ze gewoon door in de wc.
De geur van baby’s plasje kan je echter natuurlijk niet vermijden in de luieremmer. Dit kan een sterke doordringende ammoniakgeur zijn. Laat daarom ook wasbare luiers niet te lang in de luieremmer zitten. Om deze sterke geur uit de luieremmer te houden, kan je een klein laagje water met waspoeder in de luieremmer doen. Let erop enkel een klein laagje water in de luieremmer te doen want katoenen luiers mag je niet laten weken. Een andere manier om geurtjes te voorkomen is een wasnet gebruiken in de luieremmer. Doordat de vieze luiers in het wasnet zitten, geven zij minder vlug hun geur af aan de kunststof van de luieremmer. Een ander voordeel van een wasnet is dat je het op zijn geheel in de wasmachine kan stoppen. Je hoeft dus bij het wassen de luiers niet één voor één vastpakken om ze in de wasmachine te stoppen.
Een andere goeie tip om de geurtjes te beperken is natuurlijk de luieremmer telkens goed te sluiten.
We kunnen dus besluiten dat ook voor wasbare luiers het gebruik van een luieremmer een prima idee is!