Luieremmer voor de kinderopvang

baby crawling near long-coated brown dog near door

Picsea op Unsplash

Tim Forster op 4 februari 2016

Best wel een zalige periode zo een baby’tje in huis. Tenminste zolang je als kersverse ouder kan genieten van jouw bevallingsverlof. Na een week of 16 moeten de meeste mama’s (of papa’s) echter weer aan de slag. Dan begint meestal een periode waar een goede organisatie nodig is om alles in goede banen te leiden.

Kinderopvang

Voor de opvang van de nieuwe spruit zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een onthaalmoeder of onthaalgezin of je kan jouw baby’tje naar een kinderdagverblijf brengen.

Bij een onthaalmoeder, -vader of -gezin worden kindjes opgevangen bij de mensen thuis. Het is een huiselijke omgeving waar jouw baby zijn eerste levensjaren kan doorbrengen als je uit werken gaat. Omdat de kindjes in een thuissituatie worden opgevangen, wordt het aantal kindjes beperkt gehouden.

Een kinderdagverblijf werkt op grotere schaal. Er kunnen meer kindjes terecht maar ook in een kinderdagverblijf doen de medewerkers hun best om een gezellige sfeer te creëren. Het voordeel van een onthaalgezin of een kinderdagverblijf is dat is kinderen andere kinderen leren kennen. Kinderopvang heeft dus ook een maatschappelijk belang en is heel belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kindje.

Ondanks de vele voordelen die kinderopvang biedt, is het best wel moeilijk om jouw kostbaarste bezit aan iemand anders toe te vertrouwen. Als kersverse ouder maak je je natuurlijk zorgen of alles wel goed gaat met je spruit. Je vraagt je af of jouw kleintje er wel gelukkig is, hoe de dagelijkse gang van zaken georganiseerd is en of het er wel hygiënisch is.

Een veilige en hygiënische omgeving

Zowel onthaalgezinnen als kinderdagverblijven staan onder toezicht van diverse instanties. Zij moeten aan heel wat voorwaarden en richtlijnen voldoen. Veiligheid en hygiëne staan hierbij voorop. Dat moet wel want met al die kleintjes moet de omgeving onberispelijk zijn. Om een nette en hygiënische omgeving te waarborgen is het belangrijk dat alles een eigen plaats heef. Ook met afval moet op een correct manier worden omgegaan. En heel wat kindjes produceren vanzelfsprekend heel wat afval. Luieremmers in de kinderopvang.

Een belangrijke afvalfactor in de kinderopvang zijn onder meer de vele luiers die er elke dag gebruikt worden. Vaak is het al moeilijk om thuis een oplossing te vinden voor de vieze luiers van één of meerdere kinderen. Kan je nagaan hoeveel luiers er op een dag in een kinderopvang worden gebruikt? In een kinderopvang moeten luiers meteen weggegooid worden, zodat de kindjes er ook niet meer bij kunnen. Daarom is een luieremmer in een kinderopvang dan ook onmisbaar.

Met zoveel vieze luiers op een dag moet een luieremmer in een kinderopvang vooral groot zijn.

Om kosten te besparen wordt in een kinderopvang meestal gekozen voor een luieremmer zonder cassettes. Als er in de luieremmer gewone huisvuilzakken kunnen geplaatst worden is dit veel goedkoper voor de kinderopvang. Omdat hygiëne in een kinderopvang belangrijk is, moet de luieremmer toch elke dag geledigd worden. Een luieremmer met een cassette systeem is dus niet echt nodig.

Daarnaast is het ook belangrijk dat deze goed kan afgesloten worden. We willen immers niet dat al die kinderhandjes de vuile luiers weer uit de luieremmer halen.

Een luieremmer in een kinderopvang moet minstens één maal per dag leeggemaakt worden. Als er te lang wordt gewacht om deze leeg te maken gaat zo’n verzameling vieze luiers onvermijdelijk stinken. Om hygiënische redenen is het ook belangrijk de luieremmer minstens één keer per week met een sopje schoon te maken en volledig te ontsmetten. Ook de plaats van een luieremmer in de kinderopvang is heel belangrijk. Deze moet op de plaats gezet worden waar de kindjes worden ververst. Deze plaats moet goed afgesloten zijn van de plaats waar de kindjes spelen, eten of waar het eten bereid wordt.

Welke luieremmer kiezen voor een kinderopvang?

De DiaperChamp Large is een luieremmer die vaak in de kinderopvang wordt gebruikt. In deze luieremmer hoeven geen dure navulcassettes, er passen gewone vuilniszakken in.

Bovendien heeft deze luieremmer een capaciteit van maar liefst 75 luiers. Deze luieremmer is makkelijk met één hand te bedienen waardoor de begeleider een hand vrij heeft om het kindje vast te houden. De luieremmer beschikt ook over hendel waardoor de vieze luiers veilig opgeborgen zitten. Ook het leegmaken van deze luieremmer is heel makkelijk. Je opent de luieremmer door een druk op een knop. De afvalzak met de vieze luiers blijft daarbij gesloten. Je kan de afvalzak vervolgens gewoon dichtknopen en weggooien. Door de grote opening passen alle luiers, ook de grootste, in de Diaper Champ.

Ook in een kinderopvang is een luieremmer dus onontbeerlijk.