Is een luieremmer echt nodig?

baby laying on bed

Picsea op Unsplash

Tim Forster op 1 januari 2016

Vele toekomstige ouders twijfelen over de aankoop van een luieremmer. Vrienden, collega’s of familieleden met baby’s somden hen vaak al de voor- en de nadelen op van een luieremmer. De reacties op het gebruik van een luieremmer lopen heel vaak ver uiteen. Sommigen vinden het een aankoop die de moeite niet waard is, anderen zijn er heel positief over. Feit is echter dat je ergens moet blijven met die hoop vieze luiers. Je kan ze uiteraard in de gewone vuilnisbak gooien. Maar vaak is dit praktisch gezien geen goede oplossing. Denk maar aan de geurtjes die een vieze luier met zich meebrengt. Als je de vuilnisbak, die bij de meeste mensen toch in de keuken staat, moet vullen met een hoop vieze poepluiers, wordt je eetlust er niet beter op. Bovendien is het ook niet hygiënisch om die vieze luiers in dezelfde ruimte weg te gooien waar ook het eten bereid wordt. Je kan er natuurlijk voor opteren de vieze luier meteen weg te gooien in de vuilnisbak die buiten of op het terras staat, maar ook dit heeft zijn nadelen. In de zomer is het vaak heel warm, waardoor de stank van de vuilnisbak versterkt wordt. In de winter is het koud en dan is het ook niet aangenaam om een keer of 6 per dag naar buiten te lopen met een vieze luier. Herfst en lente zijn al niet veel beter. Door regen en wind lopen met vieze luiers maakt het humeur er niet beter op. En wat vang je ’s nachts aan met een vieze luier? Mama en papa zijn er vaak al niet gelukkig mee dat ze hun nachtrust moeten onderbreken, dus een tochtje naar het terras of naar de tuin komt je nachtrust zeker niet ten goede.

De ideale oplossing is dus een luieremmer.

Laat ons eerlijk zijn, een luieremmer is niet onmisbaar, maar het vergemakkelijkt het leven wel. Het is gewoon een handig en praktisch ding. Je hoeft niet langer naar de vuilnisbak te lopen om een vieze luier weg te gooien. Je plaatst de luieremmer gewoon binnen handbereik naast de commode en je kan meteen de vieze luier op een hygiënische en makkelijke manier kwijt. Een luieremmer is bovendien ook handig om meteen de vieze, natte doekjes in te gooien.

Ideaal is natuurlijk een luieremmer op de babykamer. Dit is vooral praktisch wanneer je de baby ’s nachts verschoond. Na het flesje, het wiegeliedje en het verschonen, kan je meteen je bed weer in, tenminste als baby zelf er ook zo over denkt en zonder gezeur in slaap valt. De nachten met een baby zijn dus al moeilijk genoeg. Waarom deze niet wat makkelijker maken door het gebruik van een luieremmer? Heel praktisch dus dat je niet langer in het midden van de nacht door het hele huis moet lopen met een vieze luier in de hand.

Een luieremmer is ook praktisch als je op een flat woont. Vaak zijn het aantal kamers in een flat beperkt en is er geen aparte plaats om vuilniszakken op te bergen. Als je een balkon of terras hebt, kan je natuurlijk de vuilnisemmer daar plaatsen, maar bij heel wat flatbewoners staat de gewone vuilnisbak in de keuken. Helemaal niet netjes dus om hierin ook je vieze luiers te gooien. Ga je uit, dan neem je de vuilniszak gewoon mee naar beneden om die in de algemene afvalcontainer te werpen. Hetzelfde kan je doen met de inhoud van een luieremmer. Om de twee of drie dagen maak je de luieremmer leeg en kan je de zak met de vieze luiers gewoon kwijt in de afvalcontainer, zonder die eerst in de vuilnisbak te moeten stoppen.

Overdag brengt het kleintje het grootste deel van zijn tijd vaak door in de woonkamer met mama of papa. Een wiegje, een babybox, een wipstoeltje, de hele woonkamer is vaak ingericht in functie van de kleine spruit. Ook in de woonkamer staat vaak een commode of een tafeltje waarop de baby verschoond kan worden. Een luieremmer in de woonkamer plaatsen is dan ook een beter idee dan een gewone vuilnisbak om de vieze luiers in te gooien. Zo hou je de woonkamer geurvrij en netjes.

Kortom, een luieremmer is niet alleen makkelijk en handig, maar ook hygiënisch. De vieze geuren in huis worden erdoor beperkt. Het zit in de menselijke natuur om vieze geuren te associëren met een vies huis. Ook al is het huis echt wel proper, toch geeft de vieze geur van de luiers in de vuilnisbak de indruk dat het huis niet netjes is. Met een kersverse baby in huis kan mama haar tijd heus wel anders gebruiken dan een hele dag met poetsdoek en emmer in de weer te zijn. Hoe? Wat dacht je van optimaal te genieten van haar jongste spruit? Het mooiste wat er is, toch?