Hoeveel poepluiers heeft een baby?

baby in white knit cap lying on green fur textile

Gigin Krishnan op Unsplash

Tim Forster op 3 oktober 2015

Of je een luieremmer aan wilt schaffen, hangt er sterk van af hoeveel poepluiers je kunt verwachten. Een plasluier stinkt lang zo erg niet als een poepluier. Verwacht je veel poepluiers, dan kan het raadzaam zijn een luieremmer aan te schaffen. Een dergelijke afvalemmer sluit de vieze geuren veel beter af dan een normale vuilnisemmer.

Mogelijke factoren

Het verschilt erg sterk per baby hoeveel poepluiers hij of zij produceert. De ene baby heeft een grotere voorliefde voor stinkluiers dan anderen. Ook de leeftijd van je kindje is van grote invloed op het aantal luiers die ruiken. Daarnaast schijnen baby's die borstvoeding ontvangen, minder poepluiers te genereren dan kindjes die met de fles groot worden. En als je kindje vaste voeding tot zich krijgt, dan verandert het ontlastingpatroon helemaal.

Persoonlijkheid baby

De verschillen tussen baby's zijn erg groot. De ene baby poept elke dag na een voeding en bij sommige baby's kunnen er wel tien dagen tussen poepluiers zitten. Dit is vantevoren erg moeilijk te zeggen hoe jouw baby reageert. Belangrijk om te weten: bijna alles is normaal. Zolang je kindje vrolijk is en goed gedijt, is er geen enkel probleem. Deze verschillende frequentie is ook bij volwassenen te zien.

Leeftijd

Pasgeboren baby's hebben meer moeite om hun poep op te houden als oudere. Bij zuigelingen gaat de vertering er in een keer doorheen en komt zo direct in de luier. Als kinderen ouder worden hebben ze dit beter in de hand en zit er dus een tijd tussen een maaltijd en een poepluier.

Flessen- of borstvoeding

Het verschil tussen frequentie van poepluiers bij baby's die met de fles groot worden of borstvoeding krijgen is niet heel groot. Dit hangt weer van de baby zelf af. De aard van de ontlasting verschilt wel. Bij borstvoeding is deze geel tot bruinig en er kunnen klontjes in zitten. Bij flesvoeding is de poep dikker, van geel tot lichtbruin. Soms zelfs groenig. Dat is allemaal geen reden tot zorgen.

Conclusie

Er zijn heel wat factoren, die van inlvoed zijn op het aantal poepluiers van je baby. Bijna alles is normaal. Mocht je je toch zorgen maken, dan kun je het beste meteen naar de huisarts of de kinderarts. De meeste baby's poepen tussen de 2 à 3 dagen. Het is waarschijnlijk een goed idee om over een luieremmer na te denken, want ze kunnen flink stinken.

Bekijk onze luieremmer-test voor de beste luieremmers.