Hoe verschoon je een vieze luier?

baby's sleeping on white comforter

Nyana Stoica op Unsplash

Tim Forster op 2 oktober 2017

Eerlijk toegegeven: er bestaan wel leukere aspecten aan het vader- of moederschap dan een vieze luier verschonen. Vroeger was deze taak meestal ‘voorbehouden’ voor kersverse mama’s, maar tegenwoordig nemen ook steeds meer vaders deze verantwoordelijkheid op zich.Als kersverse ouders moet je heel wat leren en een van deze zaken is hoe je een luier moet verschonen. Baby’s worden al eeuwenlang verschoond, dus zo moeilijk kan dit toch niet zijn, hoor ik jullie al denken. Een luier verschonen is ook niet zo moeilijk, maar toch hou je best met een aantal zaken rekening om dit minder onaangename klusje op een efficiënte manier te klaren.

De voorbereiding

" rel="nofollow"> Zorg er eerst en vooral dat je op een comfortabele plaats een luier kan verschonen, zowel voor je kleine spruit als voor jezelf. Om snel en efficiënt een luier te verschonen op een ongemakkelijk plaats moet je al een ervaren ‘luierverschoner’ zijn.

Je verschoont een luier het makkelijkst op een stevige ondergrond en op een comfortabele hoogte. Een luierkussen op een commode of een tafel is de ideale plaats om een luier te verschonen. Je kleintje ligt lekker stevig en veilig en jij belast je rug niet door voorovergebogen te staan.

Voor je aan de slag gaat, zorg je er best voor dat alles binnen handbereik ligt. Als je toch iets vergeten bent, laat je kleine spruit dan nooit alleen om dit vlug even te gaan halen. Een ongeluk is immers zo gebeurd en kan heel nare gevolgen hebben!

" rel="nofollow">  Volgende zaken zijn onontbeerlijk voor een vlotte verschoningsbeurt:

 • Een verse luier
 • Vochtige doekjes of een kommetje water met een washandje of speciaal doekje
 • Schone kleertjes
 • Zalf tegen luieruitslag
 • Een luieremmer of vuilnisbak

De praktische aanpak

 1. Maak de vieze luier los.
 2. Eenmaal je de luier losgemaakt hebt, hou dan de enkels van je baby vast en til zijn billetjes omhoog.
 3. Veeg met de luier de meeste viezigheid weg en plooi deze dicht onder de billetjes van je baby.
 4. Vouw de vieze luier helemaal dicht en gooi deze meteen in de luieremmer of de vuilnisbak.
 5. Maak de billetjes van je kleine spruit goed schoon. Dit kan je doen met vochtige doekjes of met een washandje met water en neutrale zeep.
 6. Laat de billetjes van je baby goed drogen en breng indien nodig een verzachtende zalf tegen luieruitslag aan.
 7. Eenmaal de billetjes van je kleintje helemaal schoon en droog zijn, neem dan je kleintje weer bij zijn enkeltjes vast en schuif de verse luier onder zijn billetjes.
 8. Vouw de voorkant van de luier over en zorg ervoor dat de bovenrand van de luier net onder het middel van je baby zit.
 9. Maak eerst de strip aan de ene kant vast en daarna de tweede strip. Doe dit niet te zacht, maar zeker ook niet te hard. De luier moet voldoende strak zitten om ongelukjes te voorkomen, maar moet je baby ook nog voldoende bewegingsruimte geven.
 10. Trek je baby zijn of haar schattigste kleertjes aan en met een flinke knuffel van mama of papa kan deze er weer een poosje tegenaan.