Tim Forster op 4 januari 2016
Met een baby in huis is een luieremmer een uitstekend idee. De luieremmer vermijdt immers dat je elke vieze luier afzonderlijk in de vuilnisbak moet gooien. Dit is vooral handig als je ’s nachts je bed uit moet om de baby te verschonen. Door een luieremmer op de kamer kan je jezelf in het midden van de nacht de vele trappen naar de benedenverdieping besparen. Ook heel handig natuurlijk als je op de hoogste verdieping van een flatgebouw woont zonder balkon. Het is echt niet zo aangenaam de keukenvuilnisbak te vullen met de vieze stinkende luiers. Nog minder leuk wordt het als de vuilnisbak op de gang staat en alle buren kunnen meegenieten van het “aroma” van een vuilnisbak of afvalcontainer vol vieze luiers.Dé oplossing is dus een luieremmer. Eindelijk verlost van die vieze, doordringende luiergeur zal je denken. Dat is inderdaad ook zo, voor een tijdje althans, want na verloop van tijd gaat de luieremmer zelf ook niet meer zo fris ruiken. Veel luieremmers zijn gemaakt van een soort kunststof. Eén van de nadelen van kunststof is dat het geurtjes absorbeert waardoor de luieremmer zelf ook gaat stinken.
Een luieremmer met een cassettesysteem gaat minder vlug stinken dan een luieremmer met een luchtdicht afsluitsysteem. De luiers worden immers één voor één luchtdicht verpakt, waardoor de kunststof de geur niet zo vlug kan opnemen. Bij luieremmers met een luchtdicht afsluitsysteem gaan de vieze luiers gewoon in een zak die in de luieremmer zit. Een luieremmer met een cassettesysteem is dan weer iets moeilijker om schoon te maken omdat de binnenkant vaak niet zo goed te bereiken is. Een luieremmer met een luchtdicht afsluitsysteem is makkelijker schoon te maken.
Er bestaan verschillende manieren om te voorkomen dat een luieremmer gaat stinken: de luieremmer op een niet al te warme plaats zetten, de luieremmer regelmatig leegmaken, het systeem op een correcte manier gebruiken, geurzakjes gebruiken en natuurlijk de luieremmer regelmatig schoonmaken.
Wat is nu de beste manier om een luieremmer goed schoon te maken?
Eerst en vooral kan je de binnenkant van de luieremmer grondig schoon schrobben met een sopje van een schoonmaakproduct.
Je kan hiervoor natuurlijk een gewoon synthetisch schoonmaakmiddel gebruiken, maar je kan ook meer traditionele producten gebruiken. De huis-, tuin- en keukenmiddeltjes van oma zijn vaak nog het meest doeltreffend en bovendien spotgoedkoop. Probeer maar eens een sopje van soda. Eén van de belangrijkste eigenschappen van soda is dat het vervelende luchtjes wegneemt. Ook azijn en citroensap staan erom bekend dat ze vieze geurtjes neutraliseren. Bovendien doodt azijn alle bacteriën. Groene zeep, de voorloper van alle huidige schoonmaakmiddelen, is nog zo’n goedkoop en effectief alternatief.
Als je toch liever de hedendaagse middelen gebruikt, denk dan eens aan een speciaal schoonmaakmiddel waar je kunststof tuinmeubelen mee schoonmaakt. Deze producten hebben een speciale samenstelling die heel doeltreffend is bij het schoonmaken van allerhande kunststoffen.
Schrobben werkt altijd goed om iets schoon te krijgen, maar nog beter is het om de luieremmer te vullen met heet water, hier een schoonmaakmiddel naar keuze aan toe te voegen en dit enkele uren laten inwerken. Nadat de luieremmer dit product heeft geabsorbeerd, kan je de luieremmer goed naspoelen en droogwrijven met een doekje. Als je bovendien de emmer na het droogwrijven nog eens extra opwrijft met een doek met bakpoeder vermijd je dat nieuwe vieze geuren zich vlug vastzetten in de kunststof. Bakpoeder bevat immers koolzuur en dit vermijdt de vorming van vieze geurtjes.
Na de grondige schoonmaakbeurt is het ook aan te raden de luieremmer gedurende een dag of twee niet te gebruiken. Je kan de luieremmer gedurende deze dagen buiten laten openstaan. Heb je geen balkon of tuin, kan je de luieremmer ook in een goed geventileerde ruimte laten verluchten.
Reinig de luieremmer minstens één maal per week op deze manier.
Eénmaal per week de luieremmer goed schoonmaken, houdt de luieremmer fris en netjes. Het is echter niet omdat de geur verdwenen is dat daarmee ook alle bacteriën verdwenen zijn uit de luieremmer. Gebruik daarom na het schoonmaken van de luieremmer ook een desinfecterende spray om alle bacteriën te doden. Je kan de luieremmer ook nog een extra beurt geven met azijn, want azijn doodt ook alle bacteriën.
Twijfel dus niet over de aankoop van een luieremmer. Bij een correct gebruik, beperk je de geurtjes van vieze luiers in huis. Je moet de luieremmer inderdaad regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat de emmer zelf gaat stinken, maar met bovenstaande tips wordt de luieremmer schoonmaken en proper houden een fluitje van een cent. Niet langer een vieze geur in huis, maar een proper nestje waar de baby zonder poetsstress van mama of papa kan opgroeien.