Wel of geen hygiënedoekjes bij het verschonen gebruiken?

kid sitting beside round cake close-up photography

Henley Design Studio op Unsplash

Tim Forster op 2 maart 2019

De billetjes van je baby krijgen het soms hard te verduren: urine en ontlasting kunnen irritatie veroorzaken, bij een vieze luier blijven de billetjes soms te lang vochtig en een luier die niet goed past kan flink schuren. Dit alles kan resulteren in luieruitslag die zich in erge gevallen kan ontwikkelen tot heuse ontstekingen van de gevoelige huid van je baby. Regelmatig de luier van je baby verschonen en de billetjes op de juiste manier schoonmaken is dan ook is heel belangrijk om deze ongemakken te voorkomen.

Hoe maak je het best de billetjes van je baby schoon?

Het makkelijkst doe je dit met hygiënedoekjes. Dit zijn vochtige doekjes die speciaal ontworpen werden om de billetjes van je baby schoon te maken. Zo’n billendoekjes gebruik je eenmaal en na gebruik kun je ze makkelijk kwijt in de luieremmer. Makkelijk en hygiënisch in gebruik, dat staat vast! Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van billendoekjes.

Milieu

Eerst en vooral is er het milieuaspect: een paar keer per dag de billetjes van je baby schoonmaken betekent meteen ook dat je een heel wat babydoekjes gebruikt en weggooit. Ook de productie van deze verschoondoekjes is vrij belastend voor het milieu.

Schadelijke stoffen?

Daarnaast kunnen billendoekjes ook schadelijke stoffen bevatten die de gevoelige huid van je baby’tje net meer gaan irriteren. In 2013 onderzocht de Franse consumentenbond UFC Que Choisir 34 soorten billendoekjes en wat bleek? Maar liefst 32 billendoekjes bevatten gevaarlijke stoffen. Niet zo vreemd dus dat sommige verschoondoekjes de billetjes van je baby net meer irriteren.

Water versus schoonmaakdoekjes

Betekent dit dan dat je deze gebruiksvriendelijke billendoekjes volledig moet weren en je kleintje zijn billetjes beter met water en neutrale zeep schoonmaakt? Dit is natuurlijk een optie. Maar als je op stap gaat met je baby is dit natuurlijk niet altijd handig. Ook als je baby diarree heeft is het schoonmaken van de billetjes met een washandje en water vaak een hele onderneming.

Het beste kun je een combinatie maken van de twee. Zo kun je bijvoorbeeld thuis de billetjes van je baby zoveel mogelijk schoonmaken met een washandje en wat lauw water. Krijg je de billetjes hiermee niet helemaal schoon, dan kun je alsnog een billendoekje gebruiken. Als je op stap gaat, kun je gerust een zakje billendoekjes in de luiertas stoppen en als je kleintje verschoond moet worden hiermee zijn billetjes schoonmaken.

Kies altijd babydoekjes die een milde zeep en een verzorgingsmiddel bevatten. De ideale billendoekjes hebben dezelfde pH-waarde als de huid (5,5 pH). Maak de billetjes van je baby altijd voorzichtig schoon en zorg ervoor dat ze goed droog zijn voor je je baby een schone luier aantrekt.