Verschillende soorten ontlasting in een luier

baby lying on gray textile

Shelby Miller op Unsplash

Tim Forster op 1 november 2018

Kersverse ouders zijn vaak overbezorgde ouders. Vooral in het begin zijn ze vaak onzeker over zichzelf en vragen ze zich af of ze de verzorging van zo’n hulpeloos wezentje wel goed aanpakken. Een van de zaken waar ouders zich het meeste zorgen om maken is de ontlasting van hun baby. Dit kan er immers op wijzen dat de baby zich niet goed voelt of iets onder de leden heeft.

De ontlasting tijdens de eerste dagen

Sommige ouders schrikken als ze de eerste dagen een donkerkleurige ontlasting in de luier van hun baby vinden. Toch is dit helemaal geen reden tot ongerustheid, meer nog: dit is heel normaal. Deze donkergroene tot zwarte, kleverige ontlasting is typisch voor de eerste dagen na de geboorte. Deze ontlasting heeft zelfs een specifieke naam: meconium. Baby’tjes hebben negen maanden in mama’s buik gezeten en tijdens de geboorte vruchtwater, afvalstoffen en bloedresten binnengekregen, vandaar deze donkere kleur.

De ontlasting na een paar dagen

Na een dag of twee wordt de ontlasting van een baby geleidelijk aan bleker. Alle afvalstoffen zijn inmiddels verwijderd uit de darmstelsel en de bleke kleur die de ontlasting van een baby nu heeft betekent dat de melk verteerd wordt.

 • De stoelgang van een baby die borstvoeding krijgt Mama’s die hun baby’s borstvoeding geven, merken in de luier van hun kleintje meestal een gele tot bruine, zachte, waterige ontlasting. In deze ontlasting kan er soms ook wat slijm of kunnen er klonterige stukjes zitten.
 • De stoelgang van een baby die flessenvoeding krijgt Een baby die flessenvoeding krijgt, heeft meestal een dikkere ontlasting die varieert van geel tot lichtbruin.
 • Ontlasting van een baby kan er dus verschillend uitzien. Zolang je merkt dat je baby tevreden is en flink groeit, hoef je je hierin niet al te veel zorgen te maken.

  De ontlasting van een baby die vaste voeding krijgt

  Baby’s die niet alleen meer melk drinken – borstvoeding of flessenvoeding – krijgen een andere, donkerder ontlasting. Deze is meestal ook vaster van structuur en kan behoorlijk vies ruiken. Het verteringsproces van vaste voeding is op gang gekomen en dit brengt uiteraard ook een andere ontlasting in de luier met zich mee.

  Eet je baby al vast voedsel, schrik dan vooral niet als er in de ontlasting soms stukjes onverteerd voedsel zitten. Het kan best wel een tijdje duren voor het spijsverteringsstelsel van je baby helemaal op punt staat en dat sommige voedselsoorten niet helemaal verteerd worden. Heeft je baby een flink bord spinazie of rode biet gegeten, dan kan de ontlasting die je in de luier vindt, behoorlijk groen of roze zijn.

  Tot slot

  Zolang je baby vrolijk is, is een afwisselende stoelgang – zowel qua kleur, consistentie als geur – eigenlijk vrij normaal. Merk je dat je baby zich niet goed voelt en dat zijn of haar ontlasting bijzonder sterk ruikt of vrij zacht is, breng dan een bezoek aan de kinderarts.