Luieruitslag,​ waar komt het door en wat​ kun je er tegen​ doen?​ ​

baby lying on gray textile

Shelby Miller op Unsplash

Tim Forster op 6 oktober 2017

Heel vaak hoor je dat baby’s luieruitslag hebben. Luieruitslag is een vrij onschuldige aandoening, maar kan je baby’tje wel veel pijn bezorgen.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag wordt ook vaak luiereczeem of luierdermatitis genoemd. Het is een aandoening waarbij de billetjes van je baby er rood en geïrriteerd uitzien. In erge gevallen is de huid ook kapot en ontstoken en kunnen er op de plaatsen waar de luier contact maakt met de huid, kleine blaasjes ontstaan. Luieruitslag komt meestal voor op de binnenkant van de dijen, op de billen en op de geslachtsdelen. In de liezen en in de bilplooi komt luieruitslag niet zo vaak voor.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Lichte luieruitslag ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en langdurig contact van de huid met urine of ontlasting. Hierdoor wordt de tere huid van baby’s billetjes week en door het wrijven van de luierstof ontstaat irritatie van de huid.

Is de luieruitslag hardnekkiger, dan is het mogelijk dat schimmelinfecties of bacteriële infecties hiervan de oorzaak zijn. Deze infecties ontstaan meestal wanneer lichte luieruitslag niet op tijd behandeld werd.

Krijgt elke baby luieruitslag?

Nee, de ene baby is van nature gevoeliger voor luieruitslag dan de andere baby. Dit heeft te maken met de gevoeligheid van de huid. Ook het soort luiers kan een rol spelen bij het ontwikkelen van luieruitslag. Omdat katoenen luiers de billetjes van je baby vochtiger houden dan wegwerpluiers, komt luieruitslag iets vaker voor bij baby’s die katoenen luiers dragen. Ook de wasproducten waarmee katoenen luiers gewassen worden kunnen luieruitslag in de hand werken. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben over het algemeen iets minder last van luieruitslag dan baby’s die flessenvoeding krijgen.

Hoe voorkom je luieruitslag?

  • Gebruik wegwerpluiers
  • Wegwerpluiers hebben een absorberende en beschermende laag die het vocht beter vasthoudt.
  • Verschoon de luier regelmatig
  • Als je merkt dat je kleintje een vieze luier heeft, laat hem of haar er dan niet te lang mee rondlopen. Een vochtige luier werkt luieruitslag in de hand.
  • Laat de billetjes goed drogen. Wrijf de billetjes van je baby zo weinig mogelijk schoon, maar probeer deze aan de lucht te laten drogen of dep deze zachtjes schoon. Door hard te wrijven maak je de huid van je baby extra gevoelig.

Vermijd zepen en geparfumeerde schoonmaakdoekjes

Deze verzorgingsartikelen kunnen de gevoelige babyhuid makkelijk irriteren. Af en toe eens een schoonmaakdoekje gebruiken als je op stap bent mag wel, maar probeer dit thuis toch te vermijden. Gebruik in plaats daarvan een vochtig washandje met een neutrale zeep of helemaal geen zeep.

Bescherm de billetjes van je baby met een speciale zalf

In de apotheek of babyspeciaalzaken kan je speciale beschermde zalf verkrijgen voor de gevoelige babyhuid.

Hoe behandel je luieruitslag?

Heeft je kleintje last van luieruitslag, laat hem of haar dan zo vaak mogelijk zonder luier liggen, zodat de huid mooi kan drogen. Verschoon je baby regelmatig en hou zijn of haar billetjes mooi droog. Eventueel kan je een beschermende zalf aanbrengen. Houdt de luieruitslag verschillende dagen aan, dan kan het zijn dat je kleine spruit een schimmelinfectie of bacteriële infectie heeft opgelopen. In dit geval, raadpleeg je beter een arts. Deze zal de billetjes van je baby onderzoeken en gepaste medicatie voorschrijven.