Tim Forster op 5 februari 2016
Aanstaande ouders zullen het wel weten: de komst van een kindje is niet goedkoop. Vooral als een eerste kindje op komst is, is de aankoop van alle nieuwe babyspulletjes behoorlijk duur.
De aankoop van een babyuitzet
Een baby krijgen is een unieke belevenis, dus is het ook begrijpelijk dat nieuwe ouders de baby op een perfecte manier willen verwelkomen. Heel vaak laten zij zich echter leiden door de reclame van babyspeciaalzaken die enkel een commercieel doel voor ogen hebben. Deze laten aanstaande ouders vaak geloven dat ze een hele babyuitzet moeten kopen. Hierdoor spenderen toekomstige ouders vaak veel te veel geld aan dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Aanstaande ouders willen ook vaak geloven dat alleen maar het beste goed genoeg is voor hun kostbaarste bezit. En, laat ons eerlijk zijn: al die nieuwe babyspulletjes zijn echt gewoon leuk om te kopen. Een recente studie heeft uitgewezen dat kersverse ouders vaak een bedrag van om en bij de 4000 euro besteden aan een volledige nieuwe babyuitzet.
Sommige van deze aankopen zijn echter gewoon nutteloos.
Enkele van de zaken die je als ouder echt niet nodig hebt zijn onder meer:
- Navelbandjes: Vroeger veel gebruikt, maar nu volledig overbodig. Toch vind je ze nog op alle babylijstjes terug.
- Flesverwarmer: Net zo makkelijk in de magnetron
- Kinderfauteuil: Een peuter vindt het net zo gezellig om met mama of papa op de grote bank te zitten. Speciaal kinderservies: Schattig en leuk, dat wel. Maar een peuter eet net zo lekker uit hetzelfde bord als de hele familie.
- Babycook: een duur apparaat die eigenlijk gewoon kookt en pureert. Baby zijn potje kan je net zo makkelijk in een gewone pot klaar maken en daarna prakken.
Andere artikelen kan je op tweedehandssites veel goedkoper op de kop tikken. Vaak werden baby-artikelen helemaal niet intensief gebruikt en zijn ze nog in goede staat. Een box, een kinderwagen, een kinderbedje, een commode, enz. … zijn perfecte voorbeelden van artikelen die je gerust op tweedhandssites kan kopen. Er zijn natuurlijk ook heel wat artikelen die je ofwel echt nodig hebt, ofwel veel gebruikt omdat ze zo praktisch zijn. Eén van die praktische artikelen is een luieremmer.
Soorten luieremmers
Er bestaan twee soorten luieremmers: Luieremmers met navulcassettes en luieremmers met een luchtdicht afsluitsysteem.
Luieremmers met een cassettesysteem verpakken iedere luier apart, luchtdicht en werken vaak met een doordraaisysteem. Dit soort luieremmer is vaak duur in gebruik omdat je hiervoor telkens speciale navulcassettes moet kopen. Luieremmers met een luchtdicht afsluitsysteem hebben een speciaal deksel dat wel lucht in de luieremmer laat, maar er voor zorgt dat er geen vieze luchtjes uit de emmer kunnen ontsnappen. Voor deze luieremmers heb je geen dure navulcassettes nodig. Vaak kan je een gewone huisvuilzak gebruiken. In beide modellen kan je uiteraard zowel dure als goedkope uitvoeringen vinden. De prijs hangt vaak af van de capaciteit van de luieremmer of het materiaal waaruit deze gemaakt is. Ook een bekende merknaam zorgt vaak voor een duurdere prijs.
Luieremmers bestaan dus in alle kleuren, modellen, uitvoeringen en prijsklassen.
Goedkope luieremmers
De prijzen van luieremmers kunnen onderling heel wat verschillen. Wil je niet veel geld aan een luieremmer besteden, dan zijn er heel wat soorten goedkope luieremmers te koop. Deze goedkope luieremmers zijn vaak evengoed als de duurdere versies. Het scheelt je echter heel wat in de portemonnee.
Een eerste voorbeeld van een goedkope luieremmer is de Kidsriver Basic Grijs Luieremmer. Deze luieremmer is al te koop vanaf 7 Euro. De luieremmer van Kidsriver is een stevige emmer met een praktische handgreep, een plat deksel en is makkelijk afsluitbaar. Deze goedkope luieremmer is gemaakt uit kunststof en heeft een glad oppervlak waardoor die heel makkelijk schoon te maken is. Deze luieremmer is echter wel wat aan de kleine kant, de inhoud ervan is slechts 10 liter. Op zich mag dit echter geen probleem vormen. Het is immers de bedoeling niet om in de luieremmer een hele verzameling vieze luiers aan te leggen. Als de vieze luiers te lang in de luieremmer blijven, gaan die hun geur afgeven aan de kunststof van luieremmer. Je kan in deze luieremmer gewone huisvuilzakken gebruiken.
Ook de luieremmers Uni van Bébé-Jou zijn helemaal niet duur in aankoop. Deze goedkope luieremmer is te verkrijgen in wit, zilver, roze, groen en blauw. De inhoud van dit soort luieremmer is 14 liter. Deze luieremmer heeft een afsluitdeksel en een stevige hendel. Bovendien heeft deze luieremmer onderaan een geïntegreerde handgreep waardoor je deze goed kan optillen. Je kan deze goedkope luieremmer ook als gewone emmer gebruiken om bijvoorbeeld het badje van de baby te vullen. Voor deze luieremmer betaal je gemiddeld ongeveer 15 Euro. Ook in deze luieremmer passen gewone huisvuilzakken.
Een luieremmer hoeft dus geen dure investering te zijn. Er zijn heel wat goedkope luieremmers te koop die best wel praktisch en makkelijke zijn gebruik.