Hoe komt je kind van de luier af?

baby laying on bed

Picsea op Unsplash

Tim Forster op 1 september 2018

Ouders van jonge kinderen hebben het na tijdje wel gehad met het verversen van luiers. Naast het feit dat vuilniszakken overvol geraken, geurtjes in huis vaak blijven hangen en je overal een pakketje luiers moet meenemen, betekenen luiers ook een flinke hap uit het gezinsbudget.

Top 5 luieremmers van november 2022

Heel wat ouders vinden het moeilijk om hun kleintje zindelijk te krijgen. Je hebt hier uiteraard geduld voor nodig en – vooral in het begin – zullen er dagen zijn waarop je kleine spruit minder goed wilt meewerken. Raak hierin vooral niet gefrustreerd, besef heel goed dat dit tijd vraagt en probeer om dit niet te forceren. Je kindje zal zelf aangeven wanneer het hier klaar voor is. Het heeft helemaal geen zin om te proberen om kinderen jonger dan 18 maanden zindelijk te krijgen. Kinderen van anderhalf of jonger kunnen fysisch immers hun blaas of darmen nog niet beheersen. Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken om je kind van de luier af te krijgen? Met onderstaande tips geraak je al een heel eind op weg.

Een leerproces

Zindelijk worden is een leerproces. Een kind moet in de eerste plaats begrijpen dat het zijn behoeft op het potje moet doen. Zich ontlasten en plassen is voor een kind heel normaal. Wij als volwassenen vinden dit een vieze aangelegenheid, maar kinderen hebben deze gêne nog niet. Zorg er in de eerste plaats voor dat dit voor je kind een natuurlijk iets blijft. Vanaf het ogenblik dat je peuter dingen begint te begrijpen kun je benoemen wat hij heeft gedaan. Gebruik de woorden ‘poepje’ of ‘plasje’, maar maak hier geen taboeonderwerp van. Je kunt gerust aangeven dat dit vies is, maar laat je kind er geen schrik van krijgen.

Een potje in huis halen

Vanaf de leeftijd dat je baby interesse krijgt voor speelgoed, haal dan ook een potje in huis. Zo kan hij er alvast aan wennen en zal dit eenmaal hij klaar is om op het potje te gaan – voor hem geen vreemd ding zijn in huis. Als extra hulpmiddel kun je ook zijn favoriete knuffel af en toe eens op het potje zetten. Je kleintje zal nieuwsgierig zijn en het voorbeeld van zijn knuffel volgen.

Kennismaken met de wc

Peuters lopen graag mama of papa achterna. Ga je zelf naar het toilet en loopt je peuter achter je aan, laat dan gerust de deur open of neem hem mee in het toilet. Zo zal hij meteen snappen waar de wc voor dient.

Op het potje gaan

Merk je dat je kleintje klaar is om zindelijk te worden, las dan vaste momenten in om op het potje te gaan. Dit doe je het beste bij het ontwaken, voor het eten, na het eten, voor het slapengaan of als je kind er zelf om vraagt. Zet het potje op een vaste plaats, zodat je peuter er niet hoeft naar te zoeken en beloon hem als hij iets gedaan heeft.

Vooral in het begin zullen er nog vaak ongelukjes gebeuren. Maak je hier vooral niet boos om en zeker niet druk in. Voor zo’n kleintje is dit immers een hele ommekeer en een eerste stap naar een flinke kleuter!