De geschiedenis van de luier

baby sitting beside white sheep plush toy

Suke Tran op Unsplash

Tim Forster op 0 september 2018

Zolang de mensheid al bestaat worden er luiers gebruikt om baby’s en peuters schoon te houden. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat in de Oudheid bladeren en dierenvellen gebruikt werden om baby’s en peuters schoon te houden. De bladeren werden gewoon weggegooid na gebruik en zijn hiermee dus de primitieve voorlopers van de wegwerpluiers zoals we deze nu kennen.

Top 5 van november 2022

De oude Egyptenaren en de Romeinen gebruikten dan weer doeken om hun baby’s en peuters schoon te houden. Zowel de dierenvellen als de doeken werden meestal in de rivier gewassen. Niet echt een hygiënische manier om deze ‘luiers’ schoon te houden dus. Tot op ongeveer het einde van de negentiende eeuw werden deze eenvoudige doeken gebruikt.

Katoenen doeken voor een betere hygiëne

Toen mensen aan het begin van de twintigste eeuw zich steeds bewuster werden van het belang van hygiëne werden luiers vervaardigd uit puur katoen. Deze stof had als voordeel dat ze op heel hoge temperaturen kon gewassen worden. Moeders begonnen dus vieze luiers te koken in plaats van gewoon in een sopje van water en zeep te wassen.

De opkomst van een nieuwe techniek

Ook qua techniek ging het gebruik van luiers erop vooruit. Daar waar men vroeger de doeken gewoon vastmaakte met reepjes stof ontwikkelde men in de twintigste eeuw een speciale techniek: men plooide de doeken zodanig dat ze een driehoek vormden die men met spelden kon vastmaken.

De wegwerpluier

Bijzonder om weten is dat men deze techniek tot ver in de jaren vijftig van vorige eeuw bleef gebruiken. Begin de jaren zestig werd er steeds meer geëxperimenteerd met luiers: men begon luiers te vervaardigen uit verschillende materialen en de wegwerpluier werd geïntroduceerd.

Langzaamaan werd de vraag naar wegwerpluiers steeds groter. Moeders gingen immers vaker uit werken, waardoor ze geen tijd meer hadden om vieze katoenen luiers meerdere keren te koken. Net omdat vele gezinnen voortaan over een tweede inkomen beschikten konden ze zich makkelijker wegwerpluiers veroorloven.

In het begin van de jaren zestig ontwikkelde Procter and Gamble de eerste Pamper zoals wij die nu kennen. De buitenkant van de luiers werd vervaardigd uit plastic, voor de binnenkant werd papierpulp gebruikt. Het grote absorberende vermogen van deze pulp zorgde ervoor dat baby’s en peuters een droger gevoel kregen.

Verschillende bedrijven merkten de populariteit van de nieuwgeboren Pamper waardoor de productie toenam. Deze bedrijven streefden allen naar het beste product en er werden dan ook kosten noch moeite gespaard om de ideale luier te ontwikkelen. Luiers werden steeds lichter, er werden verschillende maten en vormen ontwikkeld, men ging experimenteren met materialen die beter vocht absorbeerden, enz... De perfecte luier werd geboren!

De toekomst van de luier

Heeft de ontwikkeling van de luier de perfectie al bereikt? Vast staat dat de huidige luiers comfortabel zitten en makkelijk zijn in gebruik, of het nu gaat om wegwerp- of herbruikbare luiers. Toch wordt hieromtrent nog steeds onderzoek verricht. Zal de perfecte luier ooit bestaan? Wie weet... Vast staat wel dat zolang de mensheid blijft bestaan, er vraag zal zijn naar luiers.