Hoe werkt een luier?

baby in white shirt lying on bed

Gustavo Cultivo op Unsplash

Tim Forster op 3 oktober 2018

Wat een luier is weet iedereen. Het is een hulpmiddel om kindjes die nog niet zindelijk zijn, schoon te houden. Luiers zijn zo vanzelfsprekend dat vrijwel niemand nog stilstaat bij de werking ervan. Hoe een luier precies werkt wordt in dit artikel uitgebreid uit de doeken gedaan.

Top 5 luieremmers van november 2022

In het kort: een luier is een absorberend hulpmiddel om je kleine spruit schoon en proper te houden dat vastgehouden wordt met kleefstrookjes. Maar waar bestaat zo’n luier nu precies uit en hoe komt het dat de billetjes van je baby of peuter – in de meeste gevallen – droog blijven als deze geplast of gepoept heeft?

Hoe blijven die gevoelige billetjes droog?

Een van de belangrijkste aspecten van een luier is dat deze een droog gevoel heeft bij baby’s of peuters. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van verschillende onderdelen. De meeste luiers bevatten drie verschillende lagen.

  • Een absorberende laag: deze laag ligt net onder de toplaag en trekt het vocht weg van deze toplaag.
  • Een distributielaag: deze laag houdt het vocht vast en verdeelt het in een absorberende kern.
  • Een absorberende kern: dit is de onderste laag en deze wordt vervaardigd uit polyacrylaat polymeren. Deze absorberend kern houdt alle vocht vast en kan maar liefst tot dertig keer zijn eigen gewicht opnemen.

Door deze verschillende lagen wordt het vocht helemaal onder in de luier vastgehouden, zodat de billetjes van je kleintje niet meer in contact komen met het vocht van de urine of ontlasting.

Hoe blijft een luier vastzitten?

Waar vroeger veiligheidsspelden gebruikt werden om katoenen luiers vast te maken, maken de wegwerpluiers van vandaag gebruik van kleefstrips. Deze bevinden zich aan de zijkant van de luier. Het grote voordeel van deze kleefstrips is dat ze goed blijven vastzitten en dat ze makkelijk aanpasbaar zijn, zodat je de strakheid van de luier perfect kan afstemmen op je kleine spruit. Deze kleefstrips worden gemaakt van polypropyleen en polyester.

Hoe werken de elastische randen?

De elastische randen zorgen ervoor dat baby’s en peuters zich comfortabel voelen als ze zich bewegen. Vergelijk het gerust met een nauwe jeans en een trainingsbroek. Als volwassene voel je je in deze laatste vaak veel comfortabeler, net omdat deze trainingsbroek een elastische rand heeft. Bovendien voorkomen deze elastische randen ook dat de luier gaat lekken.

Hoe werkt een urine-indicator?

Omdat een luier uit absorberend materiaal bestaat, blijft de luier droog. Dit betekent echter ook dat ouders niet meteen voelen of hun baby of peuter geplast heeft. Daarom hebben sommige luiers urine-indicatoren zodat mama’s of papa’s meteen kunnen zien of hun kleintje een verse luier nodig heeft. Het principe van deze indicatoren berust op het gebruikt van PH-gevoelig materiaal.

Hoe werkt de buitenlaag van de luier?

Iedereen die ooit al een luier heeft vastgehouden weet dat de buitenkant aanvoelt als plastic. Toch is dit geen gewoon plastic. De buitenlaag is gemaakt van polyethyleen en polypropyleen. Deze stoffen hebben als belangrijkste eigenschap dat ze de luier laten ademen. Het vocht wordt in de luier gehouden, maar de dampen van dit vocht kunnen ontsnappen.

Tot slot

Misschien denk je dat al deze stoffen waar een luier uit bestaat schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby. Luierfabrikanten staan er echter garant voor dat al deze producten en materialen uitgebreid getest worden vooraleer ze in een luier gebruikt worden. Op en top veilig dus!